Ana içeriğe atla

Türkiye'nin ilk yerli kamyoneti üretimde

 
Türkiye'nin llk yerli kamyoneti üretime geçti
Eskişehir'de kurulu Hisarlar AŞ TÜBİTAK'ın desteğiyle hazırlanan proje kapsamında yüzde 85 yerlilik oranıyla ürettiği ''Turkar'' adlı kamyonetin sipariş bazlı seri üretimine geçti.
Alınan bilgiye göre, iş ve tarım makineleriyle traktör kabini üretimi yapan Hisarlar AŞ, makine ekipmanı ve otomotiv sektöründeki deneyimini yerli ticari araç üretme konusunda uygulamaya geçirmek amacıyla 2005 yılında proje hazırladı.

Söz konusu projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi üzerine Ar-Ge çalışmalarına başlayan Hisarlar AŞ, yaklaşık 4 yıl süren çalışma sonucu 10 prototip araç üretti.

Üç model olarak tasarlanan ve kamyonet büyüklüğünde olan araçların seri üretimi için pazar araştırmasını tamamlayan Hisarlar AŞ, motor ve şanzımanı dışında yüzde 85 yerlilik oranına sahip ''Turkar'' adlı aracın seri üretimine 2011'in ilk günlerinde başladı.

Bir aracı geçen yıl elektrik motorlu (hibrit) olarak piyasaya sunmak isteyen Almanya'daki bir firmaya ihraç eden Hisarlar AŞ, bu yıl da ABD'de faaliyet gösteren bir firmayla protokol imzaladı.

Şubat ayında sevkıyatı yapılması planlanan Turkar zırhlı hale getirilecek ve üzerine bazı silahlar monte edilecek. bu haliyle aracın hizmet ve taktik amaçlı olarak ABD Silahlı Kuvvetlerinde kullanılması ön görülüyor. Bu donanım ABD'deki partner firma tarafından gerçekleştirilecek. Hazırlanacak model ürünün ABD'den onay alması durumunda üretim Eskişehir'deki tesislerde seri olarak yapılacak.

-''2011 İTİBARİYLE SİPARİŞ BAZLI SERİ ÜRETİME GEÇTİK''-

Hisarlar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker, otomotiv sektöründe uzun süredir faaliyet gösterdikleri için kurulu sistemleri olduğunu, sıfırdan böyle bir projeye başlamadıklarını söyledi.

Hisarlar'ın kurulu bir sistemi olduğunu, bu projeye başlarken mevcut kaynaklarını ve mühendislerinin deneyim ve birikimlerini kullandıklarını ifade eden Türker, şöyle konuştu:

''Sıfırdan böyle bir projeye başlamanın bedeli 25-30 milyon Avro'nun altında değildir. Ana firmamızın makine, bilgi ve tecrübelerinden faydalandık. Ar-Ge fazında 5 milyon Avro'luk bir harcama yaptık. TUBİTAK'ın onayı ve desteğiyle bu çalışmaları gerçekleştirdik. Çok fazla olmasa da devlet teşviki aldık. Mütevazi de olsa bu kadar yatırım içinde devletin bize destek vermesinden memnunuz. 15 kişilik bir Ar-Ge ekibi hala Turkar'ın gelişimi için çalışıyor. Üniversitelerimizden de Ar-Ge konusunda destek aldık. Bu araçta ithal girdi yüzde 15. Yüzde 85 tamamen bizim makine parkında ve bünyemizde yapılıyor. 2011 itibariyle de sipariş bazlı seri üretime geçtik.''

-''3 AYRI MODELİN ÜRETİMİNİ YAPIYORUZ''-

Türker, bu yıl 60 adet sipariş aldıklarını, çalışmaların bu yönde yoğunlaştığını anlatarak, ''Temel konsept olarak 3 ayrı model üretiyoruz. Bu araç 3 farklı özellikteki aracın birleşimi gibi. İstenildiği zaman traktör moduna geçen, yük taşımada kullanılabilen, 4x4 özelliği olan, otomobil kullanımı rahatlığında bir araç. Aracı, müşterinin kullanım amacı doğrultusunda o konsepte uygun hale getirebiliyoruz'' dedi.

Almanya'ya geçen yıl gönderdikleri hibrit Turkar'ın, yürür hale geldiğini ve bu ülkede düzenlenen uluslararası bir fuarda yakın zamanda tanıtıldığını anlatan Türker, ''Servis konusunda da Türkiye'de alanında uzman bir firma ile görüşmelerimiz devam ediyor. Turkar'ın ülke genelinde yaygın servis ağı da olacak'' diye konuştu.

Türker, ABD'deki kontrat imzaladıkları firmaya bir Turkar göndereceklerini, sevkıyatı şubat ayında yapmayı planladıklarına da değinerek, şunları söyledi:

''Bu araç ABD'ye gittiğinde zırhlanma ve silahlandırılma işlemine tabi tutulacak. Araç hizmet ve taktik aracı olarak ABD silahlı kuvvetlerinde kullanılacak. Bu proje çok önemli, bizi heyecanlandırıyor. Proje bazında bir araç gidiyor. ABD'deki partner firma söz konusu donanımı yapacak. Biz aracı en iyi şekilde yapmakla sorumluyuz. ABD ordusuyla yapılan mülakatlar sonucunda, onların onayıyla bu araç üretilecek. Projede tam olarak anlaşma sağlandığında önümüzdeki dönemlerde tüm üretimi biz Eskişehir'de yapacağız.''

-''BAŞBAKAN ERDOĞAN DA BUNDAN ÇOK BÜYÜK HEYECAN DUYDU''-

Türker, ülkelerin gelişmişliğinin ünlü markalarıyla özdeş hale geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Ülkemizde bir otomobil markası yok. Biz yüzde 85'i yerli, her şeyiyle Türk mühendisi ve teknisyeniyle ortaya çıkartılan Turkar'ı üretmenin gururunu yaşıyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bundan çok büyük heyecan duydu. Başbakan'ın yerli araba konusunda gösterdiği hassasiyete katılıyorum. Ancak, bugün için Türkiye'de çok çabuk refleks gösterecek Turkar gibi ticari araçlar başarılı olacaktır. Söylenildiği gibi büyük yatırımlara gerek kalmadan bunu başarabiliriz. Turkar bunun bir örneğini teşkil ediyor. Söylemden üretime geçildi. Araçlarımız, elektrikli oldu, Avrupa'da ve Asya'da birçok önemli pazarda kendini gösteriyor. Başbakan ile birlikte gittiğimiz Katar ziyaretinin ardından bir heyet önümüzdeki günlerde Eskişehir'e gelecek, bu bizim için memnuniyet verici.''

Türker, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Eskişehir Valiliğine sivil savunma kullanılmak üzere bir araç hazırladıklarını belirterek, yakın zamanda bu aracı teslim edeceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Galataport Projesi'nde sona yaklaşıldı

  Dünyanın en büyük sahil şeridi projelerinden birisi olan Galataport Projesi'nde sona yaklaşıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız bir yıl içerisinde tamamlanması planlanan projeyle ilgili bilgi aldı. Dünyanın en büyük sahil şeridi projelerinden birisi olan Galataport Projesi'nde sona yaklaşıldı. Bir yıl içerisinde tamamlanması planlanan projenin inşaat alanında incelemelerde bulunan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Turizmden kültür sanata, gastronomiden alışverişe kadar hayatın her alanına dokunacak olan Galataport Projesi'nde çalışmalar aralıksız devam ediyor. Covid 19 virüs salgını nedeniyle inşaat çalışmaları bir süreliğine yavaşlayan projede, normalleşme süreciyle birlikte çalışmalar yeniden hızlandı. Karaköy sahil şeridine 200 yıl sonra erişim imkanı verecek projenin bir yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Beyoğlu Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde hayata geçirilen 'Beyoğlu Kültür Yolu

TCDD DANIŞMA TELEFONLARI TCDD REZERVASYON TELEFONLARI TCDD İLETİŞİM TCDD TELEFON

TCDD Danışma Telefonları Ankara (312) 309 05 15 / 336 (312) 311 06 20 İstanbul (Çalışma saatleri 07:00 - 24:00) (216) 348 80 20/336 (216) 336 04 75 (216) 336 20 63 İzmir (232) 464 77 95 (232) 484 86 38 Eskişehir(Çalışma saatleri 24 saat açık) (222) 225 55 55 Balıkesir (266) 241 03 00/162 TCDD Rezervasyon Telefonları TCDD'nin rezervasyon telefonlarını arayarak TCDD bileti için rezervasyon yaptırabilirsiniz. Rezervasyon yaptırdığınız biletleri aynı gün mesai bitimine kadar almanız gerekmektedir. TCDD Rezervasyon Telefonları Ankara (312) 309 05 15/4647 (312)309 05 15/4657 (312)311 49 94 İstanbul(Haydarpaşa) (Çalışma saatleri 08:00 - 18:00) (216) 336 44 70 (216)337 87 24 İzmir (232) 484 53 53 İstanbul(Sirkeci) (Çalışma saatleri 0700 - 24:00) (Sadece uluslararası trenler) (212)520 65 75 /417 TCDD Posta Adresi T.C. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü 06330 Gar Ankara TCDD Elektronik Posta Adresi tcddbid@tr.net ( Tren Kalkış-Varış Saatleri ) Yürürlük Tarihi : 01.03.20

THY, bayram için 81 ek sefer yapacak

THY'den bayramda 81 ek sefer Türk Hava Yolları, Ramazan Bayramı nedeniyle artan yolcu talebini karşılamak amacıyla ek sefer düzenleyecek. http://www.ulasimsitesi.blogspot.com Şirket, 27-30 Ağustos 2011 tarihleri arasında toplam 30 ek sefer yapacak. 31 Ağustos-4 Eylül 2011 tarihleri arasındaki ek sefer sayısı da 51. 27-30 Ağustos 2011 tarihleri arasında İstanbul çıkışlı ilave sefer konulan uçuş noktaları şöyle: ANTALYA 6 SEFER TRABZON 2 SEFER DALAMAN 5 SEFER BODRUM 15 SEFER KUWAIT 2 SEFER 31 Ağustos-4 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul çıkışlı ilave sefer konulan uçuş noktaları şöyle: KUWAIT 2 SEFER ANKARA 1 SEFER DALAMAN 12 SEFER BODRUM 15 SEFER ANTALYA 10 SEFER TRABZON 5 SEFER ADANA 1 SEFER İZMİR 1 SEFER LEFKOSA (ERCAN) 4 SEFER